petak, 16. rujna 2011.

Kaos u Metkoviću

Posljednjih 6 dana nisam ništa objavljivao uslijed malih tehničkih problema, ali sad se vraćam ni manje ni više nego s prvom lokal-patriotskom temom na ovom blogu! Dakle, svaki dan proživljavam gubitak živaca, strpljenja i razuma kada god prolazim automobilom kroz vlastitu ulicu (Kralja Zvonimira), kada tražim parking, a posebno kada se ne mogu parkirati u vlastito dvorište!!

Ulica kralja Zvonimira

Takozvani hrkljuš generiraju dostavna vozila samoposluge "Studenac" koja se zaustavljaju na cesti (ul. Kralja Zvonimira je županijska cesta i na njoj je zakonom zabranjeno zaustavljanje) i vrše utovar/istovar robe. Na gornjoj fotografiji je blaži primjer kada je na cesti samo jedan omanji kamiončić i kada igrom slučaja nisam zatekao veću gužvu. Obično su kamioni veći, a ponekad se radi o dva vozila istovremeno (tzv. grupnjak)!

O činjenici da se 100 metara niže u ulici nalaze OŠ Stjepan Radić, Gimnazija Metković i Srednja Škola Metković neću niti govoriti! Niti ću naglašavati da se tu radi o više od 2500 školaraca svaki dan! ;)

Dodatni generatori gužvi su dvije zgrade (napravljene mimo svake pameti) unutar kompleksa Poduha! U njima se nalaze poslovnica PBZ banke, Optika Rajič i Planet Obuće, a pored njih unutar kompleksa Poduha imamo: Peoples Bar, Restoran Vaga, Frankie Jazz Bar, Radio Narona, Diskont pića, auto praonicu i salon namještaja Anaid Lesnina!!! I sve to unutar kompleksa 100m x100m!!!!!! Parkirališnih mjesta ima po mojoj optimističnoj procjeni oko 40-50! PA TKO JE TU LUD?? Valjda investitori što su naćuzili ove lijepe zgrade! Zar se nije jedan put mogao gledati javni interes umjesto privatnog?! Zar pohlepa uvijek mora voditi glavnu riječ?

A što će tek biti kada unutar istog tog kompleksa u glavnoj zgradi nakon adaptacije dobijemo Gradsku knjižnicu, Prirodoslovni muzej i urede Parka prirode?? I bonus od nevjerojatnih 8 parkirališnih mjesta!

Ul. kralja Zvonimira - radovi na vagi i parking kod PBZ-a

I onda se sav taj nered, sva ta stihija, prelijeva u okolne ulice, pa to u ulici Oca Ante Gabrića izgleda gore nego da smo na Manhattanu:

Ul. Oca Ante Gabrića, kod Glazbenog doma

Ovo je ulica u kojoj se nalazi Glazbeni dom, a od lani i Osnovna glazbena škola. (idiotizam gradske administracije neću sada komentirati, ali moram reći da su talenti ovu zgradu koja se fizički nalazi u ul. O.A. Gabrića i u koju se ulazi iz ul. O.A. Gabrića administrativno smjestili u ul. Kralja Zvonimira - LOL fail ;P ) Širina ulice je dovoljna da se mogu mimoći dva šlepera, ali realno ne mogu niti dvije kariole!

Ul. Oca Ante Gabrića - ulaz u moje dvorište

Cilj mi nije bio isticati negativnosti, nego upozoriti na stvarne probleme s kojima se susrećem kao građanin ovoga grada. Nije mi cilj ikoga diskreditirati ili optuživati, ali je jednostavno nemoguće da ne postoji odgovorna osoba ili institucija koja bi se morala brinuti o ovakvim problemima! A posebno bi netko morao brinuti o dugoročnom planu razvoja grada! (Kruže neke priče, ali nitko nije vidio svojim očima, da postoji urbanistički plan grada MetkovićaNa veoma maloj površini u centru Metkovića u zadnjih 10 godina nastala je jedna betonska džungla, sagrađeno je više zgrada nego što grad kao jedan urbani organizam to može podnijeti!

Volio bih biti konstruktivan i na kraju teksta dati prijedlog rješenja problema. Ideju imam, samo ona uključuje rušenje barem dvije zgrade, pa bi mogao biti optužen za destruktivno ponašanje i poticanje anarhije, stoga mi je bolje da šutim!

Više o ovoj temi, ali i sličnim problemima u našem malom gradu, na jednom novom lokalnom portalu koji kreće uskoro.

1 komentar:

  1. nije to ništa da vidiš kako mi u Ljubuškom parkiramo

    OdgovoriIzbriši