četvrtak, 5. siječnja 2012.

Nikon D4 i ostale tehnikalije


Kao korisnik Nikona (glupo mi je reći ljubitelj, iako nije pogrešno ni to reći hehe), ovih dana redovno pratim po internetu šuškanja (tračeve) o Nikonovim novim fotoapartima. Dapače, za sutra 6. siječnja, Nikon je zakazao konferenciju za novinare na kojoj se očekuje predstavljanje novog najjačeg DSLR fotoaparata. Iako se radi o preskupom fotoaparatu ($6000) svakako je zanimljivo pogledati o čemu se radi. Na neki način ono što se predstavi kao Nikon D4 je svojevrstan putokaz kako će se fotografska tehnologija kretati i ponašati narednih nekoliko godina. Na taj način velike kompanije poput Nikona (i Canona, a sve više i Sonya) nam govore gdje smo stigli s tehnološkim razvojem.


Pomicanje granica

Upravo zbog toga pišem ovaj tekst; iako je to veoma skupi komad elektronike koji gotovo sigurno neću posjedovati, ipak je to događaj koji se događa svakih 3-5 godina i samim time je nešto više od pukog slinjenja nad specifikacijama.

Slika fotoaparata za koji se predpostavlja da će biti Nikon D4.

Predstavljanje novog najjačeg modela uglavnom znači i predstavljanje novih tehnologija i pomicanje granica. Što opet s drugu stranu znači da će kroz nekoliko mjeseci/godina ta ista tehnologija biti implementirana u jeftinije/jednostavnije DSLR modele koji će biti pristupačni široj populaciji. Upravo zbog toga ja sam danas zadovoljniji (moje subjektivno mišljenje) fotografijom s malog/početničkog Nikona D3100, nego s fotografijom s nekada najjačeg modela D2Xs, koji sam svojedobno imao priliku koristiti.


Specifikacije

Neki od podataka koji se ovih dana spominju glede Nikona D4:


  • Nikon D4 će imati  znatno lakše tijelo
  • Dostupan u veljači
  • Preporučena maloprodajna cijena: $6,000
  • ISO raspon od 100 do 102,400, proširivo od 50 do 204,800.
  • 91,000-pixel RGB senzor za mjerenje svjetla
  • Detekcija lica/prepoznavanje
  • 100% prikaz slike u okularu
  • Osvjetljena dugmad
  • Zaseban gumb za video
  • Uključuje kompresiju H.264 B frame
  • Autofokus za vrijeme video snimanja zasnovan na kontrastu objekta
  • Low-pass filter za video snimanje
  • "Glatka promjena blende" za video snimanje
  • Nikon D4 se ne proizvodi u Tajlandu

  • Ostali proizvođači i ostale tehnologije

    Posljednjih mjeseci puno toga se događalo u svijetu fotografske tehnologije. Nikon je predstavio novi sustav fotoaparata i nazvao ga pomalo nemaštovito Nikon 1. Radi se o malenim fotoapartima poput kompakta s mogućnošću mjenjanja objektiva kao na DSLR-ima. Iako su Sony, Olympus i Samsung već davno predstavili takve modele, uključivanje Nikona u tu utrku pokazuje da i najjači igrači ozbiljno shvaćaju nove tehnologije. Za usporedbu Nikonovi klasični DSLR-ovi i pripadajući objektivi se i dan danas koriste F-bajunetom konstruranim prije više od 50 godina.


    Nikon 1 sustav.

    Zanimljiva je bila i pojava Sonyevog DSLT fotoaparata A77 u protekloj 2011. Radi se o, na prvi pogled standardnom DSLR, ali ono što se događa u unutrašnjosti fotoaparata je nešto posve novo u svijetu fotoaparata. Naime, Sonyev A77 nema klasično zrcalo ispred senzora, već poseban poluprozirni materijal koji dio svjetlosti propušta na senzor, a dio svjetlosti reflektira za potrebe autofokusa. Praktično to znači da nema pomicanja zrcala za vrijeme okidanja, a samim time ni onog karakterističnog zvuka pri okidanju. U svakom slučaju radi se o manje-više kompliciranoj tehnologiji koju neću sada ovdje rastezati (za znatiželjne ću staviti poveznicu na dno članka).

    I na kraju ću spomenuti Nikonovog vječitog rivala koji je također prije par mjeseci najavio svoj najjači model Canon EOS 1Dx. Tu se radi o kompaniji koja, kao i Nikon, sa svojim fotoaparatima i tehnologijama mijenja fotografski svijet. Njihov najnoviji model također ima impresivne specifikacije (kao i cijenu) i najavljen je za ožujak ove godine.

    Canon EOS 1Dx.




    Zanimljive poveznice (ili kako u udžbenicima stoji: Za one koji žele znati više):

    http://nikonrumors.com/ - site koji se ugalvnom bavi tračevima o Nikonu i odličan je za pokupiti neke informacije o nadolazećim modelima i tehnologijama prije službene objave.
    http://www.dpreview.com/previews/nikon1system/ - recenzija Nikon 1 sustava.
    http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta77/ - recenzija Sony A77 fotoaparata
    http://www.dpreview.com/news/2011/10/18/canoneos1dx - najava Canon EOS 1Dx fotoaparata

    Nema komentara:

    Objavi komentar