srijeda, 2. travnja 2014.

Ima li vode u Neretvi?

Prema odrazu u vodi može se steći dojam o lokaciji. Gore lijevo vidi se odraz željezničkog kolodvora.

Prošli tjedan sam u nekoliko navrata šetao uz Neretvu i nemoguće mi je bilo neuočiti ulijevanje kanalizacije u Neretvu. Samo po sebi nije sporno ulijevanje kanalizacije u Neretvu (negdje se mora izliti), koliko je iznenađujći bio nedostatak "gibanja vode". Ipak se radi o rijeci, o vodi tekućici, pa je za očekivati da sva ta voda teče.

Prva fotografija na vrhu članka je snimljena u blizini križanja kod Mercatora, tj. na prvom semaforu na ulazu u Metković iz smjera Splita. Na toj lokaciji se ne vidi sama cijev, ali sadržaj koji se izlijeva u Neretvu naprosto - stoji. Dakle, siva fleka se apsolutno ne miče! Stajao sam nekoliko minuta i promatrao tu sivu mrlju. Nekih 450 metara dalje nizvodno opet sličan prizor s tim da se ovaj put moglo osjetiti gibanje vode, što se i primjeti po obliku sive mrlje u vodi. 

Naravno, ovo moje opažanje je svjetlosnim godinama daleko od kakvog takvog znanstvenog pristupa ili nekakvog empirijskog istraživanja, ali je svejedno zanimljivo da se takve stvari lako primjete, pa čak i letimičan pogled otkriva mnoge stvari.

Malo dalje nizvodno, malo niže od policijske postaje.

Ista lokacija kao i prošla fotografija, samo krupniji detalj.

Što bi bio uzrok ovakvih i sličnih pojava? Blaga zima s malo padalina su zasigurno utjecali na vodostaj ovog proljeća, ali također bitan i nipošto zanemariv je utjecaj hidrocentrala koje izravno utječu na vodostaj Neretve, a nalaze se uzvodno u BiH. Dapače; sasvim je sigurno da je upravo projekt "Gornji horizonti" itekako doprinio ovakvim nestabilnostima i oscilacijama u vodostaju Neretve. Naprosto je nevjerojatno da je lani u ova doba, upravo početkom travnja, započela još jedna od poplava u Metkoviću, dok ove godine Neretva ne može uhvatiti ni mršavih 80-ak cm.

Velika riva u Metkoviću, 31. ožujka 2014.

Krupnije izrezan detalj s gornje fotografije. Može se vidjeti da Neretva jedva "lovi" 80-ak cm.

***
I šećer na kraju! Mjesto radnje je obala Neretve, ali nije baš pitanje Gornjih horizonata, prije bih rekao da se radi o nečijem nemaru. Na samom kraju male rive, iza male tržnice, prije dva dana ugledam ovaj prizor! Razumjem ja da se netko trebao riješiti viška ribe, ali metoda rješavanja je krajnje neprikladna. Ako ništa drugo, onda barem u turističkom smislu!

Šećer na kraju! Iako nema veze s ostatkom članka, podjednako je ružno vidjeti. Može se riba baciti i nekoliko metara dalje, a da prizor bude ljepši.

Nema komentara:

Objavi komentar