četvrtak, 12. srpnja 2012.

Nik Software HDR Efex Pro 2

HDR fotografija načinjena u demo verziji softwarea "Nik HDR Efex Pro 2".

S obzirom da sam entuzijast po pitanju svih fotografskih tehnika, tehnologija, softwareskih rješenja i tako dalje, jučer sam, odmah nakon što je Nik Software to objavio, skinuo s njihovog weba probnu verziju softwarea za HDR fotografije.

Iako osobno smatram da je za HDR fotografiju Photomatix najbolje rješenje (ujedno i najružnijeg sučelja i najkompliciraniji za korištenje), Nik Software se s ovom inačicom programa ipak približio Photomatixu za nekoliko koraka. Komplicirane stvari su pojednostavnili, poboljšali su HDR algoritme, dobre stvari zadržali ali i dodali nekoliko noviteta. Sve u svemu; veoma dobra nadogradnja. Kao i prva inačica, i druga je očito namjenjena početnicima i naprednijim amaterima s obzirom da je korisničko sučelje veoma jednostavno i intuitivno. Uz to, zadržana je paleta gotovih predložaka uz pomoć kojih se može doći do veoma dobre HDR fotografije u svega nekoliko klikova.

Još jedna HDR fotografija učinjena s Nik HDR Efex Pro 2. (već sam ovu fotografiju objavio samo nije bila urađena s Nik HDR-om već s Photoshopovom HDR opcijom.)

Kao najbitniju novu stvar istaknuo bih novi napredni okvir za redukciju duhova i za redukciju kromatskih aberacija. Redukcija duhova se obavlja slično kao i u Photoshopu CS5 i CS6, tj. izabere se referentna fotografija. Navedeni okvir se javlja prije samog početka rada na mapiranju tonova i ukoliko je potrebno može se na njega vratiti kroz paletu History. Ostalo; standardno kvalitetno i ugodno za rad kao i ostali software od Nik-a.

Nema komentara:

Objavi komentar