utorak, 17. srpnja 2012.

Gornji i donji horizonti

Aktivisti pokreta "Spasimo dolinu Neretve".

Zadnjih nekoliko dana dosta se govori o projektu Gornji horizonti. Dosta ljudi me pita o čemu se tu radi i čemu sad akcija „Spasimo dolinu Neretve“. Pa da pojednostavnim (a i sebi napravim podsjetnik):
  • Projekt punog naziva „Gornji i donji horizonti“ seže još u 50. godine 20. Stoljeća, a puni oblik je dobio 1970-ih.
  • Ukratko rečeno; postojeće hidroelektrane i one koje se planiraju izgraditi poput HE Dubrovnik 2, o kojoj se ovih dana govori, proizvode energiju na način da ih pokreće voda uzeta iz toka rijeke Trebišnjice.
  • Voda koja sada čini tok Trebišnjice je „uzeta“ iz tokova Bune, Bunice koje se, nekoliko kilometara južno od Mostara, sjedinjene ulijevaju u Neretvu. Također isto vrijedi i za tok rijeke Bregave.
  • Kroz kraške ponore rijeka Trebišnjica napajala je mnoga vrela istočno i zapadno od Dubrovnika te, na kraju, sva vrela koja su izvirala na istočnom zaobalju rijeke Neretve, od jezera Kuti preko Metkovića do Deranskoga jezera u BiH iz kojega izvire rijeka Krupa. To znači da je prirodno jedan velik dio voda Trebišnjice završavao u dolini Neretve napajajući brojne izvore o kojima mogu svjedočiti nešto stariji Vidonjci, Bjelovirci i drugi žitelji lijevoga zaobalja rijeke Neretve. (preuzeto iz Metkovskog vjesnika, ožujak 2009.)
  • Ekološka aktivistica Ana Musa na svom blogu lijepa-nasa.bloger.hr piše slijedeće: 
    „Neki pametnjakovići koji pojma nemaju govore da to nema veze sa Neretvom, jer će se voda dobivati iz Trebišnjice. Već se zaboravlja kako se ta silna voda  stvorila u Trebišnjici: sistemom prevođenja, a ja to zovem krađom vode neretvanskih slivova Bunice, Bune i Bregave, koje su hranile Neretvu vodom. Prije nekoliko dana prošla sam i pokraj Bune i Bregave, obje rijeke su suha korita. Nema vode – otišla je u Trebišnjicu!“
  • Mario Šiljeg, bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske, smatra da će skoro četiri desetljeća kasnije provođenje „Gornjih horizonata“ izravno ugroziti dolinu Neretve i tisuće hektara plodnih nasada u njoj. Objašnjava da je to zato što naši susjedi nemaju dovoljno onoga što je najpotrebnije za hidroenergetska postrojenja, a to je naravno voda. "Naime, njihov slijev Trebišnjice nije im dostatan, pa su se dosjetili uzeti koliko im treba iz slijeva rijeke Neretve", objašnjava Šiljeg i dodaje da su već realizirali prvu fazu projekta, a to je bila izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa "kojima će transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu, u svoje novosagrađene akumulacije".


Kada se sve ovo zbroji i oduzme stvari postaju jednostavne. Dolina Neretve isključivo živi od poljoprivrede, a za poljoprivredu su primarni resursi zemlja i voda. Bez jednog od tog dvoje nema poljoprivrede, a nama uzimaju vodu. Nesumnjivo je da će se hidroelektrane s vremenom isplatiti, ali „...nitko nikada nije rekao što Neretva gubi ovim projektom. Samo se javno priča što dobiva HEP i eneretski sektor...“ rekao je Ante Šprlje na tiskovnoj konferenciji građanske inicijative „Spasimo dolinu Neretve“. Već sada postoje problemi s opskrbom pitke vode u dolini Neretve, poznati su slučajevi kada su se ispod mosta u Metkoviću lovile lignje i hobotnice, a da ne pričamo što ć se dogoditi kada i ono malo vode što ostane u dolini postane more. 

Osim poljoprivrede u dolini Neretve, projekt Gornji Horizonti ugrožava i malostonske školjkare. Naime, zbog manjeg dotoka slatke vode u Malostonski zaljev remeti se omjer saliniteta vode, što je iznimno važno za razmnožavanje i uzgoj kamenica i mušula. Tako Gornji horizonti imaju nesagledive posljedice ne samo na dolinu Neretve već i čitavu Durovačko-neretvansku županiju.

Više o ovoj temi: link1, link2, link3, link4, link5

Nema komentara:

Objavi komentar