petak, 2. ožujka 2012.

Nikon & Canon 2012

Ravno dva mjeseca i dva dana trebalo je dvjema vodećim foto kompanijama da naprave od 2012 ludu godinu. Već sam početkom siječnja pisao o Nikon D4 fotoaparatu, i nisam se mislio puno vraćati na tehnikalije, ali kada nas izbombardiraju novitetima nemoguće je ne osvrnuti se.

Nikon D800 i D800E

Nikon D800

Nakon udarnog modela D4, logično, Nikon je najavio D800 i D800E. Dva potpuno ista fotoaparata osim u razlici cijene od 300$ i nedostatku tzv. low-pass filtera kod D800E modela. Ovo je (zasada) DSLR fotoaparat s najviše megapiksela na tržištu. Čak 36. Pametnome dosta 12-16, ali valjda i za ovo postoji tržište. Osobno bi koristio 36 mpixa u full frame načinu rada, tj. normalnom načinu, a po potrebi bi bilo zanimljivo koristiti i DX način rada. Recimo s fiksnim objektivom 85mm, u DX načinu rada, imao bi izrez kadra (ne i vidni kut, ali to je zasebna tema) analogan 120mm objektivu pri 18 mpixa. Naravno, pored normalnog načina rada; 85mm pri 36 mpixa.

Verzija D800E je očito namijenjena uskoj grupi profesionalaca koji znaju što rade i osobno ne bih kupovao tu verziju, ali je dobra stvar što nešto takvo uopće postoji u ponudi. 

Video je identičan (barem što se specifikacija tiče) onome na D4, što je svakako zanimljivo. Cijena? Prava sitnica! Za verziju s low pass filterom (D800 bez slova E) samo 22 350 kn s uključenim PDV-om. Barem je tako kod ovlaštenog distributera za Hrvatsku - Fototeh (cijenik je ovdje). Osobno bi prije narudžbe provjerio cijenu i kod Optimum računala jer nekada tamo zna biti koju kunu i jeftinije. Iako ovaj iznos nije pitanje koje kune već koje tisuće. :)

Canon EOS 5D mark III


I ovaj se dugo čekao. Nasljednik jednog od najpopularnijih digitalnih SLR fotoaparata upravo je danas najavljen. Kažu da je danas 25 obljetnica od predstavljanja EOS serije fotoaparata, pa eto prigode za najaviti novi model. Korisnik sam (mrzim reći ljubitelj) Nikona, ali ovo je stroj vrijedan pažnje. Iako sam očekivao više ovaj fotoaparat ima samo 22 mpixa, za razliku od predhodnika koji je imao 21. Očekivao sam više jer se tu ipak radi o tržišnoj utakmici pa sam mislio da će se nastaviti rat s brojem megapiksela, ali s fotografske strane ovo je odličan potez. S obzirom da je veličina senzora ostala ista, a mpixi su se tek neznatno povećali, za očekivati je izuzetan kvalitet fotografija u svim svjetlosnim uvjetima (maksimalni ISO ide do 102 400). Video je ostao manje više isti kao u prethodnika, ali tek treba vidjeti stvarne uzorke da bi se moglo konkretno ocjenjivati. Više informacija se može pronaći na dpreview.com.

U svakom slučaju, sada će krenuti svađe između ljubitelja jednog i drugog branda, ali kada se podvuče linija to su sve strojevi koji snimaju fotografije, a ovi modeli ostaju nedostižni velikoj većini ljudi. U biti kada razmislim, oni koji koriste ove skupe fotoaparate vjerojatno ne ulaze u rasprave koji je bolji, već uživaju u fotografiranju!

Nema komentara:

Objavi komentar