petak, 6. siječnja 2012.

Nikon D4 - službeno

Nikon D4

S obzirom da sam jučer započeo temu o Nikonu D4, red bi bio da je danas zaključim s konkretnim informacijama. Dakle, danas je Nikon službeno najavio svoj najjači model DSLR fotoaparata D4. Uz sam fotoaparat najavljen je novi objektiv Nikkor 85mm f/1.8G. Sam fotoaparat zasnovan je na Nikonovom novom CMOS senzoru veličine 24x36 mm (tzv. full frame senzor) s razlučivosti od 16 Mpixa. Procesor koji sve to pogoni je nova generacija Nikonovih procesora EXPEED III. ISO raspon se kreće od 100 do 12800, proširivo do 50 - 204800. Kod ovakvih podataka sjetim se starih filmova s osjetljivosti od 200 ili 400 ASA.

Kada već spominjem film; digitalni fotoaparati zadnje generacije kao npr. Nikon D3s su imali (prema nekim testovima) dinamički raspon od cca 8-9 EV, a za negativ filmove je ta brojka bila (na vrhuncu tehnologije 90-ih) oko 11 EV. Može se predpostaviti da će ovaj fotoaparat (i Canonov EOS 1Dx također) sustići, ako ne i prestići film i u tom polju. Fotografi koji su već imali priliku testirati D4 pričaju o izvanrednom dinamičkom rasponu. Meni osobno to je jedan od zanimljivijih podataka. Biti će zanimljivo vidjeti što će se tu događati.


Sljedeće polje na kojem je Nikon doslovno hvatao zadnji vlak je video snimanje. Canon je tu već daleko odmakao, a Nikon s ovim fotoaparatom lovi korak. D4 će moći snimati u 1080p rezoluciji pri 30, 25 i 24 sličice u sekundi, te u rezoluciji 720p pri 60, 50, 30 i 25 sličica u sekundi. Isto kao i Canon 1Dx. Brojke kažu da je sve isto, ali u praksi razlike mogu biti velike ovisno o kompresiji i načinu kodiranja slike. I to će biti zanimljivo pratiti.

Od ostalih specifikacija navode se sljedeći podatci:
  • 91,000-pixel RGB senzor za mjerenje svjetla
  • Osvjetljena dugmad
  • Dostupan od 16. veljače
  • HDR opcija unutar samog fotoaparata
  • Mehanizam zatvarača testiran i predviđen za 400,000 okidanja
  • Nekomprimirani HDMI video izlaz
  • Time lapse opcija unutar samog fotoaparata (fotoaparat generira video datoteku)

Linkovi na kojima se može pronaći više informacija: NikonRumors.com, Dpreview.com, KenRockwell.com

Sada kada sam gotov s tehnikalijama mogu se napokon vratiti fotografijama. :)

Nema komentara:

Objavi komentar