petak, 16. siječnja 2015.

Uskoro prva samostalna izložba stranačkih članskih iskaznica Stipe Gabrića Jamba

Evo jedan članak bez prateće fotografije. Tema nije fotografska (pa zato i nema fotografije), ali će dobro nasmijati sve one koji prate politička zbivanja u Lijepoj našoj, točnije na samom jugu zemlje. Portal Oko donio je satirički tekst koji se odnosi na nedavno održanu tiskovnu konferenciju HDZ-a u Dubrovniku na kojoj je kolo vodio bivši metkovski gradonačelnik S.G.J. Tekst pročitajte u nastavku, a na samom kraju članka pogledajte i šaljivi kućni video u režiji HDZ-a i poznatog političkog prevrtljivca Jambe.

(Šalu na stranu, ovim potezom HDZ je samo još jedan put pokazao da u ovoj državi ne treba očekivati nikakve pomake u bilo kojem smislu bez obzira dobili ili izgubili parlamentarne izbore. SDP je svježe dokazani promašaj, a HDZ se i retorikom i sadržajem ne planira puno pomaknuti od nekih prošlih vremena. Koalicija s Jambom samo dokazuje koliko nisko mogu ići ne bi li dobili kojih stotinjak glasova više. Jadno.)
U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik (UGD) biti će otvorena prva samostalna izložba stranačkih članskih iskaznica Stipe Gabrića Jamba. Poznati umjetnik iz Metkovića publici će predstaviti retrospektivu članskih iskaznica stranaka čiji je član do sada bio, ali i neke svoje manje poznate radove.
Ovo izložba nije samo priča o jednom životu i karakteru, već i mali homage našoj suvremenoj političkoj povijesti. Posjetitelji će moći vidjeti kako jedan mali, običan čovjek više od dvadeset godina pliva po uzburkanom političkom moru Dubrovačko – neretvanske županije, i uvijek ostaje na površini. Biti će ovo jedinstvena prilika da se i sam prisjetim stranaka i koalicija u kojima sam do sada bio, što, priznat ćete, nije nimalo lako, rekao nam je Gabrić Jambo.
Izložbu pod nazivom ‘Ptica selica’ čine Jambine članske iskaznice iz Saveza komunista Jugoslavije, zatim Hrvatske demokratske zajednice, zatim Nezavisne liste ‘Stipe Gabrić Jambo’, te na koncu Hrvatske seljačke stranke. Biti će tu i Jambova pionirska knjižica, kao i knjižice Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, te na koncu knjižica Saveza socijalističkog radnog naroda. Među eksponatima javnost će po prvi put moći vidjeti i njegovih 17 članskih iskaznica iz različitih video klubova i biblioteka, kao i članska iskaznica raznih rukometnih klubova Dalmacije i Hrvatske. Posebna poslastica biti će zbirka bedževa sa likom Luke Bebića.
Ako me pitate kojem umjetničkom pravcu pripada ova izložba, odmah ću vam reći kako ja preferiram realizam. Mada, moram priznati kako sam sa svakom promjenom članske iskaznice doživio renesansu, kaže Stipe Gabrić Jambo.

Nema komentara:

Objavi komentar